Jitka Mikysková

Trump s Putinem se oťukávali prý přesně 2 hodiny 16 minut

8. 07. 2017 14:30:11
Tak to alespoň spočítala přičinlivá média po jejich schůzce v Hamburku. Na minutu přesná informace o délce schůzky a také překvapivé překvapení většiny z jejího prodloužení

původně plánované na 40 minut, však svědčí spíše o tom, jak velká očekávání byla do první osobní schůzky obou státníků vkládána. Samotné prodloužení jednání pak vyplývá z logiky věci: první schůzka a témat mnoho. Očekávání byla apriorně nerealistická a sama schůzka žádný zásadní průlom nepřinesla.

Bez ohledu na to, co Trump přednesl ve svém polském projevu, oba pánové před zahájením schůzky hýřili úsměvy a dobrou náladou, a jen taktak nedošlo na nezbytné polibky, jimiž zase hýřili jiní představitelé G20 v Hamburku (tak trochu to připomíná proslulé líbací scény z dob socialismu – v politice se některé věci zkrátka nemění). Nicméně takovéto prezentace před kamerami patří k politickému outfitu a samotná jednání jsou pak mnohdy velmi odlišná.

Zdá se, že je to i případ první schůzky Trump-Putin. Podle serveru Debkafile, který přinesl alespoň nějaké informace, Putin popřel vměšování do amerických voleb, vzhledem k tomu, že Rusko obchoduje s KLDR, tak má jiný názor na řešení krize na Korejském poloostrově a jediná oblast, kde se dohodli, byla Sýrie.

Právě dohoda Trumpa s Putinem o částečném příměří v jihozápadní Sýrii, která by měla začít platit od neděle, svědčí o jejich schopnosti dělat kompromisy. Garanty příměří v Sýrii by totiž tentokrát měly být USA, Rusko a Jordánsko, s tím, že na klid zbraní by měla dohlížet ruská vojenská policie, takže Rusko si svůj vliv v oblasti zachová. Poslední dohoda o příměří, dojednaná počátkem května v kazašské Astaně, tehdy triumvirátem Rusko, Turecko a Írán ztroskotala na odporu syrské opozice, která obviňuje šíítský Írán, že vnáší do syrského konfliktu aspekt boje mezi šííty a sunnity a nemůže tak být garantem míru.

Nynější dohodě o příměří prý předcházela horečná jednání s Íránem, kterému by měla být zachována jeho vojenská kontrola na východní frontě podél syrsko-irácké hranice.

Vzhledem k tomu, jak málo máme informací o průběhu a konkrétním obsahu schůzky, můžou z hlediska různé interpretace tak trochu děsit komentáře ministrů zahraničí obou stran, Rexe Tillersona a Sergeje Lavrova.

Podle Tillersona bylo jednání konstruktivní a Putin s Trupem se „ velmi rychle naladili na stejnou notu.“ K témuž Lavrov: „oba prezidenti chápou, že je nutné hledat vzájemně výhodné postoje.“

Ačkoliv Tillerson prozradil, že ani jeden z prezidentů se neměl k ukončení diskuze a musela prý zasáhnout Melania Trumpová, aby debatu uzavřeli, termín další případné schůzky stanoven nebyl.

Více informací na: http://debka.com/article/26135/Iran-is-on-board-new-US-Russia-truce-deal-in-Syria

Autor: Jitka Mikysková | karma: 26.72 | přečteno: 809 ×
Poslední články autora