Jitka Mikysková

Brusel řešil spolupráci humanitárních organizací s pašeráky ve Středozemním moři

6. 07. 2017 19:57:15
Podivné plány na řešení nelegální migrace ve Středozemním moři zveřejnila Evropská komise po svém úterním zasedání.

Ačkoliv se již nějaký čas ozývaly nesmělé hlasy ze strany italských úřadů i Frontexu o spojení některých humanitárních organizací operujících ve Středozemním moři s libyjskými pašeráky, téma se dostalo na jednání Evropské komise až toto v úterý se sílící migrační krizí v Itálii.

Podle EK by lodě nevládních organizací, které na vlastní pěst pomáhají migrantům ve Středozemním moři, měly začít své aktivity koordinovat, zejména pak s italskými úřady. Komise vypracovala i návrh jakéhosi dobrovolného kodexu chování, kterým by se humanitární organizace měly řídit.

Ze středečních slov dobře informovaného představitele komise přitom plyne, že pokud se nevládní organizace právně nezávaznému kodexu nepodřídí, mohla by jim italská strana začít práci výrazně komplikovat.

Příslušný bod v úterý zveřejněného plánu komise k řešení současné krize v Itálii ukládá tamní vládě „v konzultaci s komisí a na základě dialogu s nevládními organizacemi“ navrhnout kodex chování pro nevládní organizace, které provádějí pátrací a záchranné činnosti ve Středomoří".

Některá plavidla pohybující se v oblasti, často jen někým pronajaté lodě, nemají podle italských úřadů jasný původ, konkrétní financování ani složení posádky.

Podle středečních slov představitele komise někdy ani není jasné, jak se konkrétní plavidlo dozvědělo o lodi s migranty, která se na cestě z Libye dostala do nesnází. Některé lodě se navíc pohybují v těsné blízkosti libyjských vod s vypnutým technickým zařízením umožňujícím určit jejich přesnou polohu ve chvíli záchrany migrantů.

"Sledujeme měnící se způsob práce pašeráků lidí, nyní už vypravují plavidla, která jsou nacpaná lidmi a nevhodná k plavbě. A to v naději, že o pár hodin později ty lidi někdo vyloví," poznamenal informovaný činitel. Nešel ale tak daleko, aby i mimo záznam před novináři naznačil přímou spolupráci některých plavidel s gangy, které si z dopravy migrantů do Itálie udělaly byznys.

Nevládní organizace by se měly v kodexu zavázat, že budou v nepřetržitém kontaktu s italskou pobřežní stráží a střediskem záchranných operací a že hodlají respektovat mezinárodní pravidla, jako je například zákaz vstupu do libyjských pobřežních vod. Nesměly by například ani migranty "překládat" na jiné lodě nebo by měly akceptovat přítomnost italských policistů na palubě tak, aby mohlo být účinně vyšetřováno, kdo konkrétní skupinu vypravil na cestu, a případně zajišťovány důkazy proti konkrétním lidem. To se nyní na palubách soukromých lodí, jejichž cílem je záchrana lidských životů, neděje.

V kodexu by mělo být rovněž uvedeno, že nevládní organizace jasně definují, kdo jejich lodě platí a kdo na jejich palubách pracuje.

Kodex bude dobrovolný a právně nezávazný, což návrh EK již předem problematizuje ve smyslu jeho vymahatelnosti. Italové by prý mohli začít kontrolovat plavidla a doklady posádky nebo by Itálie podobné lodi s migranty vůbec odmítla povolit zakotvení u svých břehů.

V takovém případě je podle námořního práva povinen loď přijmout ten stát, pod jehož vlajkou plavidlo pluje, upozornil představitel komise.

Dále EK navrhuje, aby členské země Evropské unie do poloviny září oznámily, kolik lidí navíc by mohly na své území přesídlit v rámci rozšíření příslušného unijního programu. Vidina možnosti legálního přesunu do Evropy má přispět k omezení nelegální migrace, nyní především na trase z Libye do Itálie.

Program se netýká přerozdělování podle kvót těch žadatelů o azyl, kteří se nacházejí v Itálii a Řecku. Toto přerozdělování kritizuje Česká republika a další středoevropské státy. Na základě dobrovolného rozhodnutí členských zemí jsou v něm legálním způsobem přesídlováni do EU občané s právem na mezinárodní ochranu nacházející se v danou chvíli mimo evropské území a vybraní například ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Komise nyní vyzvala státy, aby se při nabídce míst a výběru osob pro přesídlení zaměřila na ohrožené skupiny - třeba samotné ženy či děti bez doprovodu - z Libye, Egypta, Nigeru, Etiopie a Súdánu. Nejmenovaný představitel EK dnes připustil, že v Libyi jako takové bude vzhledem k tamní bezpečnostní situaci velmi složité konkrétní vhodné osoby vyhledat. Evropská komise tak opět nabídla bezzubé řešení. Jakýsi dobrovolný kodex chování pro aktivisty a v podstatě navýšení počtu přijímaných azylantů místo účinné ochrany unijní hranic.

Autor: Jitka Mikysková | karma: 37.48 | přečteno: 1805 ×
Poslední články autora