Tajná dohoda s tzv. Islámským státem

18. 11. 2017 14:38:19
Podle blízkovýchodního reportéra BBC Quentina Sommervilla existuje dohoda mezi Američany podporovanými kurdsko-arabskými Syrskými demokratickými silami (SDF) a radikály z tzv. Islámského státu,

která jim umožnila volný odchod z Rakky, kterou koaliční síly dobývaly několik měsíců. Tajná dohoda měla uspíšit dobytí města bez dalších zbytečných obětí a umožnit přístup k ropným polím v okolí. Vzhledem k tomu, jak se boje o Rakku vlekly, koaliční síly se nakonec s radikály domluvily. Původně mělo odejít jen několik desítek bojovníků IS s osobními zbraněmi. Podle svědectví místních však byla realita dost odlišná: konvoj, který vyjel z Rakky 12. října odvážel nakonec na 4000 lidí, radikálů s početnými rodinami a obrovským množstvím zbraní a munice. Kolona prý měla volnou cestu, příslušníci SDF ji nechali projet a neútočila na ni ani americká letadla. Koaliční vedení později přiznalo, že pouze kontrolovalo trasu ze vzduchu. Kolona prý zamířila do venkovské oblasti na syrsko-iráckých hranicích.

Podle všeho to není první dohoda s radikály z IS, protože už koncem léta nechala pro změnu syrská armáda odjet bojovníky IS z oblasti u libanonsko-syrských hranic. To, že se řada radikálů snaží dostat za hranice, potvrzují i převaděči na syrsko-tureckých hranicích. Přestože Turecko zpřísnilo ochranu hranic, podařilo se převaděčům dostat přes hranice celé početné rodiny islámských bojovníků.

Jak už to u tajných dohod bývá, únik informací je většinou nemine, v tomto případě nakonec promluvili místní lidé, kteří se na operaci nějakým způsobem podíleli nebo samotní převaděči. Koaliční síly o dohodě raději mlčely, protože ještě v květnu prohlásil americký ministr obrany James Mattis, že cílem koalice je naprostá likvidace bojovníků IS tak, aby již nemohli pokračovat v dalších bojích. Velkým problémem je navíc to, že mezi odjíždějícími radikály nebyli jen Syřané a Iráčané, ale i velký počet cizinců, jako Tunisané, Egypťané nebo Francouzi, od kterých lze očekávat, že se budou chtít vrátit do své vlasti.

Dohoda o odchodu radikálů z Rakky tak sice SDF umožnila město dříve obsadit a ovládnout i ropná pole v okolí, což byl bezprostřední cíl, v dlouhodobém horizontu by to mohlo bezpečnostní situaci spíš zhoršit. V tomto případě došlo pouze k přesunu radikálů z jednoho území na druhé a vzhledem k množství zbraní a munice, které si s sebou odvezli, nebude pro ně problém se opět zformovat. Poměrně velký počet Evropanů, kteří se přidali k IS, by se teď mohl začít navracet do Evropy, což představuje další bezpečnostní hrozbu. Vzhledem k dostatku finančních prostředků, kterými disponují a s více než ochotnými převaděči pro ně určitě nebude problém se pod změněnou identitou do Evropy vrátit.

Zveřejněním podrobností dohody navíc ztrácí koalice tak trochu i na věrohodnosti, protože si nyní můžeme klást otázku, kolik takových dohod vlastně existuje. Do budoucna tak možná bude koalice litovat, že se nedržela původního plánu a kvůli bezprostřednímu cíli promarnila šanci na eliminaci velkého množství radikálů, protože rozptýlení bojovníků IS představuje reálnou bezpečností hrozbu a mezinárodní síly se tak s pozůstatky tzv. Islámského státu budou vypořádávat zřejmě ještě po dost dlouhou dobu.

http://www.bbc.com/news/av/world-middle-east-41977894/how-did-is-fighters-escape-from-raqqa

http://www.middleeasteye.net/news/kurdish-peshmerga-helped-members-flee-hawija-iraqi-commanders-claim-1119345100

http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret

Autor: Jitka Mikysková | sobota 18.11.2017 14:38 | karma článku: 40.24 | přečteno: 5886x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 855 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 602 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1323

Jsem čtverhran, stojím, ať vržen jakkoli!

Dante, Ráj, zpěv 17

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...