Trump s Putinem se oťukávali prý přesně 2 hodiny 16 minut

8. 07. 2017 14:30:11
Tak to alespoň spočítala přičinlivá média po jejich schůzce v Hamburku. Na minutu přesná informace o délce schůzky a také překvapivé překvapení většiny z jejího prodloužení

původně plánované na 40 minut, však svědčí spíše o tom, jak velká očekávání byla do první osobní schůzky obou státníků vkládána. Samotné prodloužení jednání pak vyplývá z logiky věci: první schůzka a témat mnoho. Očekávání byla apriorně nerealistická a sama schůzka žádný zásadní průlom nepřinesla.

Bez ohledu na to, co Trump přednesl ve svém polském projevu, oba pánové před zahájením schůzky hýřili úsměvy a dobrou náladou, a jen taktak nedošlo na nezbytné polibky, jimiž zase hýřili jiní představitelé G20 v Hamburku (tak trochu to připomíná proslulé líbací scény z dob socialismu – v politice se některé věci zkrátka nemění). Nicméně takovéto prezentace před kamerami patří k politickému outfitu a samotná jednání jsou pak mnohdy velmi odlišná.

Zdá se, že je to i případ první schůzky Trump-Putin. Podle serveru Debkafile, který přinesl alespoň nějaké informace, Putin popřel vměšování do amerických voleb, vzhledem k tomu, že Rusko obchoduje s KLDR, tak má jiný názor na řešení krize na Korejském poloostrově a jediná oblast, kde se dohodli, byla Sýrie.

Právě dohoda Trumpa s Putinem o částečném příměří v jihozápadní Sýrii, která by měla začít platit od neděle, svědčí o jejich schopnosti dělat kompromisy. Garanty příměří v Sýrii by totiž tentokrát měly být USA, Rusko a Jordánsko, s tím, že na klid zbraní by měla dohlížet ruská vojenská policie, takže Rusko si svůj vliv v oblasti zachová. Poslední dohoda o příměří, dojednaná počátkem května v kazašské Astaně, tehdy triumvirátem Rusko, Turecko a Írán ztroskotala na odporu syrské opozice, která obviňuje šíítský Írán, že vnáší do syrského konfliktu aspekt boje mezi šííty a sunnity a nemůže tak být garantem míru.

Nynější dohodě o příměří prý předcházela horečná jednání s Íránem, kterému by měla být zachována jeho vojenská kontrola na východní frontě podél syrsko-irácké hranice.

Vzhledem k tomu, jak málo máme informací o průběhu a konkrétním obsahu schůzky, můžou z hlediska různé interpretace tak trochu děsit komentáře ministrů zahraničí obou stran, Rexe Tillersona a Sergeje Lavrova.

Podle Tillersona bylo jednání konstruktivní a Putin s Trupem se „ velmi rychle naladili na stejnou notu.“ K témuž Lavrov: „oba prezidenti chápou, že je nutné hledat vzájemně výhodné postoje.“

Ačkoliv Tillerson prozradil, že ani jeden z prezidentů se neměl k ukončení diskuze a musela prý zasáhnout Melania Trumpová, aby debatu uzavřeli, termín další případné schůzky stanoven nebyl.

Více informací na: http://debka.com/article/26135/Iran-is-on-board-new-US-Russia-truce-deal-in-Syria

Autor: Jitka Mikysková | sobota 8.7.2017 14:30 | karma článku: 26.72 | přečteno: 809x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 22.95 | Přečteno: 381 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 510 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1323

Jsem čtverhran, stojím, ať vržen jakkoli!

Dante, Ráj, zpěv 17

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...