Jitka Mikysková

Pašeráci v Libyi nabízejí slevové akce pro migranty: proč pro ně neotevřít další přístavy?

2. 07. 2017 18:22:52
Vzhledem k neustávajícímu přílivu ilegálních migrantů ve Středozemním moři, přišel dnes italský ministr vnitra Marco Minniti s opravdu působivým nápadem, aby evropské země otevřely své přístavy lodím zachraňujícím migranty

a ulevily tak Itálii. „Jestliže jediné přístavy, do kterých uprchlíky vozí, jsou ty italské, pak tu něco neklape. To je jádro problému,“ řekl Minniti. Podle něj se to týká plavidel nevládních organizací i lodí námořní mise Evropské unie proti pašerákům lidí Sophia a evropské agentury na ochranu hranic Frontex, které zachraňují uprchlíky v moři podobně jako italská pobřežní stráž. Minniti dodal, že i kdyby jedna jediná loď místo do Itálie zamířila do přístavu v jiné evropské zemi, byl by jako „eurofil“ hrdý. „Problém by to nevyřešilo, ale byl by to výjimečný signál“ dokazující, že Evropa chce Itálii pomoci, dodal ministr a tím výjimečně udeřil hřebík na hlavičku: problém s nelegální migrací se tím nejen nevyřeší, ale ještě posílí.

Minniti pak nabídl staronové řešení usilovat o to, aby bylo vyřizování azylu nějakým způsobem přesunuto z Itálie do Libye (pan ministr právě objevil Ameriku, o tom se jedná už nějaký čas a zatím bezvýsledně) a aby pak do Evropy byli bezpečně přesunuti ti, kteří právo na ochranu získají (také překvapivě).

„Musíme rozlišovat mezi těmi, kteří mají nárok na humanitární ochranu, a těmi, kteří nemají, ještě než se (migranti) vydají na moře,“ uvedl ministr. Na základě rozhodnutí agentury OSN pro uprchlíky (UNHCR) je podle něj třeba zajistit, aby ti, kteří azyl nezískají, tady ekonomičtí migranti, byli dobrovolně repatriováni.(v tom případě momentálně téměř všichni).

Námořní operace Sophia, která měla rozvrátit pašerácké sítě ve Středozemním moři, si totiž po dvou letech od svého spuštění moc úspěchů připsat nemůže. Pašeráci kvůli vojenským hlídkám u libyjských břehů od roku 2015 výrazně snížili ceny a proud migrantů se tak stále zvětšuje.

Švýcarská agentura SDA upozorňuje, že někteří pašeráci migrantům nabízejí cestu zdarma, pokud přivedou aspoň čtyři platící zákazníky.

A gangy v Somálsku nabízejí akce typu „Odjeď teď, zaplať později.“

Vojenské hlídky evropských lodí při libyjském pobřeží měly ještě jeden nežádoucí dopad: pašeráky donutily upravit svůj obchodní model. Přestali používat dražší lodě ze dřeva či laminátu, jejichž případné zničení představovalo značnou finanční ztrátu. Jejich nový modus operandi je odtáhnout gumový člun bez motoru na volné moře a tam jej nechat unášet. Migrantům pak stačí vystřelit světlici a do Evropy je doveze cestovní agentura Frontex.

Pašeráci tak vypravují lidi na moře snáze a levněji. „Problémem pašeráctví je, že restrikce v důsledku trh vždy zvětší, místo aby jej zmenšily.“ Dostáváme se tak do začarovaného kruhu, čím víc migrantů je ve Středozemním moři zachráněno, tím více se jich vydává na cestu. Členské státy EU letos v únoru rozhodly, že Sophia začne působit i v libyjských teritoriálních vodách a následně - po obdržení souhlasu tripoliské vlády premiéra Fáize Sarrádže - se přesune na souš.

„Je to jenom zbožné přání,“ řekl v Ženevě agentuře SDA západní diplomat obeznámený se situací v Libyi. „Libyjci by to považovali za kolonizaci.“

S nastávajícím létem a pěkným počasím pro cestování nás tak čekají opravdu dobrodružné časy.

Autor: Jitka Mikysková | karma: 39.07 | přečteno: 1803 ×
Poslední články autora