Jitka Mikysková

Vladimir Putin se nepřekvapivě sešel s Henry Kissingerem

1. 07. 2017 15:50:51
týden před konáním summitu skupiny G20 v německém Hamburku, kde by se měl Putin poprvé osobně sejít s prezidentem Trumpem.

. Tak trochu to připomíná Kissingerovu diplomacii z dob prezidentování Richarda Nixona, kdy Kissinger, tehdy tajně, připravoval Nixonovu cestu do Číny. Kontakty mezi Spojenými státy a Ruskem jsou poměrně ostře sledovány od té doby, kdy americké tajné služby prohlásily, že Moskva zasahovala do prezidentských voleb v USA s cílem dopomoci Trumpovu zvolení. Ve světle tohoto podezření má nyní Donald Trump do jisté míry svázané ruce pro jednání s Ruskem, neboť ho kdykoliv může napadnout domácí opozice, že je vůči Moskvě vstřícný, tak jak o tom uvažoval v předvolební kampani. Kissinger, který má v oblibě „realpolitiku“ se dlouhodobě vyslovuje k většímu partnerství Ruska a USA.

Na druhou stranu Kissinger nepochybuje, že se USA staly terčem počítačových útoků z Ruska, Doufá dokonce, že američtí počítačoví experti oplácí Rusku stejnou mincí. "Doufám, že i my na ně útočíme," prohlásil v rozhovoru pro americkou televizi CBS News. Podle něj je pravděpodobné, že každá rozvědka podniká hackerské útoky na území jiných států.

Kissingerovy mírně radikální názory na Rusko budí kontroverze mezi politickým establishmentem v USA a EU. Na druhou stranu Kissinger není žádný obdivovatel Ruska a podporovatel tamních mocenských ambicí. Na konci března v rozhovoru pro deník La Stampa Kissinger řekl, že „ačkoli Rusko „nemůže“ vyhrát vojenský konflikt, bylo by výhodnější s ním jednat o určitých podmínkách, než vyprovokovat „nebezpečnou nestabilitu“. Právě rovnováha na mezinárodní politické scéně je dlouhodobým leitmotivem Kissingerovy diplomacie a často jí rozebírá ve svých dílech.

Kreml samozřejmě neupřesnil, o čem Putin s Kissingerem jednali, ale fakt, že se dodnes vlivný diplomat nedávno sešel s Donaldem Trumpem, leccos naznačuje. Ostatně Kissinger už kdysi prohlásil: „ Amerika nemá trvalé přátele nebo nepřátele, jen zájmy.“ A Moskva, která je momentálně zklamaná z nedostatku dialogu na vysoké úrovni s Trumpovou vládou, by určitě navázání dialogu uvítala. Přesto zůstává otázkou, jak veliký vliv může mít veterán světové diplomacie, nicméně vzhledem k tomu, že disponuje neuvěřitelnými znalostmi a zkušenostmi, by v roli mediátora mohl být úspěšný.

Summit G20 začíná 7. července, takže po tomto datu možná bude jasněji v rusko – amerických vztazích.

Autor: Jitka Mikysková | karma: 24.83 | přečteno: 1035 ×
Poslední články autora