Svět podle Putina a svět podle Spojených států

25. 06. 2017 15:23:33
nikdy nebude stejný, objektivně vzato, není horší ani lepší, je prostě jiný a je to dáno odlišnou historií a kulturou.

U národů hraje historie stejnou roli, jako u jednotlivých lidí hraje charakter. Modely chování, které u národů vznikly v minulosti do značné míry ovlivňují současnost.

Otcové zakladatelé již od počátku formování americké státnosti vnímali Nový svět jako říši svobody a demokracie, naprosto odlišné od nepravostí Starého kontinentu. Podle Thomase Jeffersona byla Amerika nejenom rodící se velmocí, ale "říší svobody," která koná v zájmu lidstva a prosazuje principy dobré vlády. Spojené státy podle něj nejsou obyčejnou zemí, nýbrž nástrojem Božího plánu a vzorem světového uspořádání.To Americe, prodchnuté přesvědčením, že její vlastní vývoj spoluutváří úděl lidstva, umožnilo bez sebemenšího zdráhání líčit expanzi, díky níž se USA prosadily jako velmoc ve dvou oceánech, jako nevídaně nesobeckou misi.Když v 19. století Amerika expandovala nebo vedla války, bylo to Američany vnímáno jako šíření demokratických hodnot a svobody.

Velmocenskou roli USA na počátku 20. století začal naplňovat Theodore Roosevelt, který nově nadefinoval mezinárodní úlohu Spojených států s tím, že mají právo preventivně zasahovat do vnitřních záležitostí ostatních států západní polokoule a napravovat evidentní křivdy. Z jeho úst také poprvé zaznělo, že by se USA měly ujmout pravomocí "mezinárodní policejní síly". Na něj později navázal Wilsonův idealismus s tezí, že Spojené státy díky Božímu údělu představují národ nového druhu, který miluje svobodu a lidská práva nade všechno ostatní. Wilsonova mírotvorná strategie, ostatně uplatňovaná v podstatě dodnes, spočívala na předpokladu, že všechny národy na celém světě jsou motivovány stejnými hodnotami jako Amerika.

Ve druhé polovině 20. století, i v souvislosti s postupující dekolonizací, pak byly Spojené státy konfrontovány s řadou států, které zvolily jiný model uspořádání, což Američany znejistilo a vedlo k několika válkám ve jménu tohoto předurčeného údělu být ochráncem a šiřitelem demokratických svobod a k podpoře nejrůznějších diktatur.

Oproti Spojeným státům se Rusko utvářelo na úplně jiných základech. Už od formování Kyjevské Rusi někdy okolo 10. století se země nacházela na rušné a problematické křižovatce civilizací, na severu sousedila s Vikingy, na jihu s expandujícím arabským impériem a na východě s výbojnými tureckými kmeny. S vpádem Mongolů ve 13. století země zažila skoro tři století mongolské nadvlády, která vtiskla Rusku orientaci na východ.Později se Rusko namáhavě soustředilo na obnovení státní samostatnosti a zajištění hranic ze všech stran. Jak postupně narůstala rozloha Ruska, paradoxně se začalo vnímat jako obléhaný výběžek civilizace, který se může zabezpečit jedině tím, že všem svým sousedům vnutí svou absolutní vůli. Za vlády cara Petra Velikého došlo sice k velké modernizaci země, ale prudké tempo jeho reforem způsobilo, že si Rusko uchovalo nejistotu chudáka, který se vzmohl (trefná poznámka H. Kissingera).Tento pocit nejistoty již Rusku zůstal a konflikt mezi Západem a Ruskem se prohloubil v období ruské občanské války 1918-1920, kdy intervence Západu byla Rusy vnímána jako snaha o zničení země. V ruské společnosti se tak etabloval fenomén "nepřítele zvenčí," což byl i jeden z důvodů Stalinovy anexe jihovýchodní Evropy, aby se jak řekl: "Sovětský svaz zabezpečil proti všem nahodilostem." Současná Putinovská éra je tedy zcela zákonitě pokračováním tradiční ruské podezíravosti vůči Západu, násobené tradičními pocity nejistoty a ohrožení. Zjednodušeně by se dalo říci, že tak, jak je Amerika přesvědčena o svém předurčení bránit svět, Rusko se na základě svých zkušeností brání před světem.

Spojené státy by v zásadě měly být připraveny dosáhnout s Ruskem geopolitického porozumění. Trump a Putin jsou oba realisté a pragmatici. Otázkou zůstává, zda za současné mezinárodní konstelace jim bude toto dorozumění povoleno.

Autor: Jitka Mikysková | neděle 25.6.2017 15:23 | karma článku: 34.71 | přečteno: 1605x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 7.69 | Přečteno: 101 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 164 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.05 | Přečteno: 330 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 463 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1323

Jsem čtverhran, stojím, ať vržen jakkoli!

Dante, Ráj, zpěv 17

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...